Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Beszédes Árpád
Fejlesztői produktivitás megbízható mérése és előrejelzése szoftverfejlesztési projektekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Beszédes Árpád
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A szoftverfejlesztők produktivitásának (egységnyi idő alatt elvégezhető munkamennyiségének) mérése és becslése rendkívül fontos menedzsment feladat. Ugyanakkor, számos tényező miatt nagyon nehéz ezt a jellemzőt pontosan kifejezni, illetve megbízható módon meghatározni azt. Az egyszerűbb módszerek elkészített programsor alapján dolgoznak, a kissé kifinomultabb megközelítésekben már a szoftver funkcionalitás mennyiségén alapuló mértékeket (pl. funkciópontokat) alkalmaznak. Azonban, továbbra is kihívás az a feladat, hogy adott körülmények mellett megmondjuk, hogy mi lesz egy fejlesztő produktivitása egy adott fejlesztési vagy módosítási igény elvégzésénél. Hasonlóan fontos kérdés lehet az is, hogy adott fejlesztési problémát mely technológiai megoldás alkalmazásával lehet minél kevesebb ráfordítás mellett megvalósítani. Pedig ezek képezik az alapját a megbízható fejlesztési költségbecslésnek, illetve a projekt előrehaladás ellenőrzésének.

Jelen téma az automatikus produktivitás- és költség-becslési módszerek kutatását tűzi ki célul. A fejlesztés alatt álló szoftvertermék és maga a fejlesztési folyamat alapján származtatott különböző metrikák alapján gépi tanulási algoritmusokat alkalmazunk a produktivitás előrejelzésére. Az alkalmazott prediktor metrikák, illetve a produktivitás kifejezésére alkalmas mérőszámok egyaránt meghatározandók, várhatóan egyes projektekre történő specializálással. Kimutattuk, hogy a származtatott metrikákon kívül a változtatás jellege, illetve az elvégzéshez szükséges elemi lépések mennyisége is befolyásolják a produktivitást, tehát ezen tényezőket, súlyokat is bele kell építeni a becslési modellekbe. A téma keretén belül az eddig elért eredmények alapján további, pontosított és hatékonyabb modellek előállítása, valós projekteken valló ellenőrzése, valamint az optimális modell paraméterek kutatása a feladat.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )