Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mihály György
Nanoméretű memrisztorok kapcsolási dinamikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
fizikai tudományok
Fizikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Mihály György
helyszín (magyar oldal): BME TTK Fizika Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

A memrisztor egy olyan passzív áramköri elem, amely éppúgy a feszültség és az áram között létesít kapcsolatot, mint az ellenállás, de értéke függ a korábban rajta átfolyt töltéstől. Az ilyen tulajdonsággal rendelkező eszköz feszültség-áram karakterisztikája szükségszerűen hiszterézist mutat. Az ebben tükröződő „rezisztív memória” tulajdonság olyan alkalmazásokat ígér, mint analóg memória, programozható logika, neurális hálózat.

A doktori kutatások célkitűzése nanométeres mérettartományban előállított Ag2S fémes memrisztorok dinamikai tulajdonságainak kísérleti tanulmányozása. A nagyfrekvenciás méréstechnikát alkalmazó vizsgálatok kiterjednek a működési sebesség és a memrisztor-karakterisztika kapcsolatának meghatározására, az átkapcsolások időbeli lefutásának jellemzésére, valamint a reprodukálhatóság és a stabilitás tanulmányozására.

Előzetes kísérletek alapján az Ag2S nanokontaktus sajátossága, hogy a dinamikája nem írható le egyetlen időállandóval: az egyszerű exponenciális folyamattól elérő, ún. „gyenge relaxációt” mutat. Jellemzője, hogy nagy felbontású mérésekkel hosszú ideig megfigyelhető – ezért lassúnak tűnik –, míg a rövid időskálán nagy változás történik, azaz a folyamat egyúttal rendkívül gyors is. Az atomi átrendeződések hierarchiájára vezet, ha az átrendeződésekkel egyúttal a rendszeren belüli kölcsönhatások is megváltoznak, ami visszahat az egymást követő relaxációs lépések sebességére. Célkitűzés a jelenségkör részletes feltérképezése, a hierarchikus relaxációs folyamat értelmezése.

Különösen érdekes kérdés, hogy a gyenge relaxáció kikapcsolt állapotban is megfigyelhető-e? Amennyiben igen, akkor a memrisztor alapú analóg memóriaelem sajátos felejtési mechanizmussal rendelkezik. Mivel az információ folyamatos elhalványulásának nincs időállandója, egy időben közeli beírás ugyan nagyobb nyomot hagy, de egy régi esemény emléke is előhívható, és megerősítő beírással frissíthető. Ez a tulajdonság a memrisztorok neurális-hálózati alkalmazásának teljesen új útjait nyithatja meg. A jelenség feltárása a dinamikai folyamatok rendkívül széles időskálán, 8-10 nagyságrenden keresztül történő vizsgálatát igényli.

A jelentkezővel szemben támasztott elvárások:
Kiemelkedő eredmények a szilárdtest-fizika területén, számítástechnikai és mérésvezérlési ismeretek, angol nyelvtudás.

A témavezető elérhetősége:
Telefon: 463 2313
E-mail: mihaly.gyorgy@mail.bme.hu

A doktori munka készítésének helye és címe:
BME TTK Fizika Tanszék
1111 Budapest, Budafoki út 8. F ép.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )