Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Heszky
Kárpát-medencei és mai magyar szőlőfajták mikroszatellit alapú molekuláris jellemzése, DNS ujjlenyomatának és pedigréjének meghatározása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő
plant breeding and botany
Doctoral School of Plant Science

Thesis supervisor: László Heszky


Description of the research topic:

A szőlőkultúra több ezer éves története során természetes szelekció vagy spontán kereszteződés következtében, majd a 19. század óta célzott keresztezések eredményeként nagyszámú fajta alakult ki. A szőlőtermesztés világméretű térhódítása, a népvándorlás és a kereskedelem maga után vonta a genetikai anyag keveredését a fajták eredeti kialakulási helyétől távoli régiókban is. Ennek következtében a fajták eredetének vizsgálatakor mindenképpen figyelembe kell venni a helyi, regionális és őshonos fajtákat.
A mikroszatellit vagy SSR (simple Sequence Repeat) ujjlenyomatok a különböző szőlő fajták molekuláris jellemzésének hatékony eszközévé váltak. Nemcsak genotipizálásra alkalmasak, hanem a feltételezett és lehetséges szülők bevonásával segítenek megfejteni a fajták földrajzi eredetét és pedigréjét, illetve homonimák és szinonimák azonosítát is lehetővé teszik.
Vizsgálataink során Kárpát medencében autochton, magyar nemesítésű, valamint a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet rezisztencia nemesítési programjában alkalmazott, különböző földrajzi származású Vitis vinifera fajta DNS ujjlenyomatának meghatározásával a fajták megbízható azonosítása mellett földrajzi eredetük, illetve pedigréjüket is tisztázzuk.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2008-01-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )