Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Vigvári
A többszintű kormányzás elméleti és pénzügyi kérdései

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
economics
Doctoral School in Economics

Thesis supervisor: András Vigvári
Location of studies (in Hungarian): Szegedi Tudományegyetem Doktori Intézet
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A globalizáció eredményeként átalakulóban van a vegyes gazdaság körülményei között kialakult jóléti államokban megszokott állami szerepvállalás. Ez az átalakulás az eddigi tapasztalatok alapján nem az állam „méretének” csökkenését, nemcsak a különféle funkciók közötti súlyponteltolódást, a feladatellátás új formáinak kialakulását, hanem új funkciók megjelenését és nem utolsó sorban az állami feladatok kormányzati szintek közötti új megoszlását is eredményezi. Megjelentek szupranacionális, sőt globális államfunkciók is.
Az 1980-as évek eleje óta korszakos tendencia a közfeladatok decentralizálása, amely szoros összefüggésben van a világgazdaság térszerkezetének átalakulásával. Az Európai Unió gyakorlatában kialakult a többszintű kormányzás gyakorlata. A többszintű kormányzás nem egyszerűen az állami feladatok decentralizációja, hanem a különböző kormányzati szintek közötti, a kooperáción és a kölcsönös függőségen alapuló viszony. A téma keretében a kormányzati szintű pénzügyi kapcsolatok mechanizmusait, e kapcsolatok minőségének a kormányzati szektorra történő visszahatását vizsgáljuk, a szubnacionális kormányzati szint pénzügyi rendszerére és a kormányzati szintek közötti pénzügyi kapcsolatok jellemzőire. Az angol olvasás és írás készség elvárt követelmény.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2012-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )