Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gyógyszer alkalmazás jellemzői idős korban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Gyöngyvér Soós
Location of studies (in Hungarian): Szeged
Abbreviation of location of studies: Sz


Description of the research topic:

A társadalom „elöregedése” a XX. század második felétől kezdődő, egyre fokozódó probléma. A korszerű iparral rendelkező országok népességének ma közel 20%-a 60 évesnél idősebb, és ez az arány a következő években rohamosan tovább nő. Az idősek arányának és számának növekedése egészségügyi ellátásuk költségét jelentősen növeli. Az is tény, hogy az idősek több gyógyszert fogyasztanak, mert többféle betegségben szenvednek. Az ambulanciákon megforduló idősek 90%-a legalább egy, de többségük kettő vagy több gyógyszert is szed.
A idősek gyógyszerelése mennyiségi és minőségi mutatókkal jellemezhető: milyen arányú egy adott népesség (idős otthonok lakói, városi illetőleg falusi környezeten élők) körében a polypragmasia, illetve mennyire gyakori az idős korban relatíve ellenjavallt hatóanyagok rendelése.
Adatgyűjtésen alapuló elemzés: elvárás a számítógépes statisztikai módszerek magas szintű elsajátítására való hajlandóság.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2012-08-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )