Agrotechnikai tényezők hatása a búza minőségének alakulására.A szántóföldi növények termesztése minden esetben egy agroökológiai egységben, nevezetesen a táblában, mint termőhelyen történik. A termesztett kultúrnövény része ennek az ökoszisztémának, a termőhely klimatikus, edafikus adottságainak megfelelően végzi életciklusát. Gödöllő-nagygombosi szabadföldi növénytermesztési kísérleteinkben tanulmányozzuk a termesztéstechnológiai tényezők hatását a búzara (Triticum aestivum L.). Vizsgáljuk, hogy a termesztéstechnikai tényezők, a tápanyagellátás, a növényvédelem milyen hatással vannak a termesztett növény termésmennyiségére és minőségi paramétereire. A termésstabilitás, a beltartalmi mutatók értékelésén túlmenően tanulmányozzuk az élelmiszerbiztonsági szempontokat, a technológiai eredetű szermaradványokat, azok beépülését, illetve lebomlását, kiürülését, valamint a biotikus minőségi tényezők, így a mikotoxinok alakulását. Kutatásaink kapcsolódnak más tudományos programokhoz, így a genetikai kutatásokhoz, a vizsgált genotípusok révén, illetve az élelmiszer-, illetve takarmányozási és dietetikai kutatásokhoz a tápláléklánc vizsgálatok során. Ugyancsak tárgya a vizsgálatoknak a búza vetőmag célú felhasználásának minőségvizsgálata.
Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2010-05-31
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).