Thesis supervisor: Éva Ragánné Szabó
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem MÉK Abbreviation of location of studies: DE
Description of the research topic:
A burgonya az ökológiai tényezőkkel szemben érzékeny szántóföldi növények közé tartozik. Az abiotikus faktorok közül elsősorban a hőmérséklet és a vízellátás a legmeghatározóbb a burgonya termesztése során. A kedvezőtlen vízellátás okozta stresszhatások rontják a termésbiztonságot, csökkentik a termőképességet, és különösen nagymértékben befolyásolják a burgonyagumó minőségét is. A tenyészidőszakban kialakuló vízellátási zavarok esetén rendkívül fontos, hogy a növény abiotikus stresszfaktorokkal szembeni adaptációs képessége minél jobb legyen. Nagy szerepe van ebben az agrotechnikai műveletnek (okszerű talajművelés, tápanyagellátás, növényvédelem stb.), ugyanakkor különböző fiziológiai folyamatokat szabályozó anyagoknak (pl: ROS molekulák, szilícium, stb.) jelentős szerepe lehet a burgonya vízháztartásának szabályozásában, melyek hozzájárulnak a vízellátási problémák esetén az adaptációs képesség javításához. A PhD kutatás során, ezeknek a biológiailag aktív anyagoknak a burgonya vízgazdálkodási folyamataira és aszály érzékenységére gyakorolt hatásának vizsgálata a célunk.
Recommended language skills (in Hungarian): angol Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2024-05-15
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).