Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Tossenberger
Növényi eredetű, hazai fehérjeforrások (gabona- és szójafajták) minősítése in vitro és in vivo emészthetőség alapján

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
animal husbandry
Wittmann Antal Crop-, Animal- and Food Sciences Multidisciplinary Doctoral School

Thesis supervisor: János Tossenberger
Location of studies (in Hungarian): SZE-AKMK Department of Animal Sciences 9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2.
Abbreviation of location of studies: AKMK


Description of the research topic:

Az emészthető nyersfehérje- és aminosav tartalom alapján történő receptúra formulázás már régóta hangsúlyos a monogasztrikus állatok takarmányozásában. Ugyanakkor a takarmány-iparnak jelenleg kevés lehetősége van a komponens-tételek választásnál figyelembe venni az emészthető nyersfehérjetartalmat. Ennek fő oka egyrészt, hogy jelenleg a növénynemesítés- illetve növénytermesztés esetében az emészthető fehérje tartalom nem nemesítési- illetve fajtaválasztási szempont, másrészt a különböző gabona tételek betárolása, készletkezelése sem fajta- illetve tételspecifikusan történik.
Előzetes vizsgálataink eredményei azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az azonos körülmények között termesztett gabona- és szójafajták emészthető fehérjehozama között akár 30-40-80% különbség is lehet. Ebből adódóan a rendelkezésre álló (köztermesztésben lévő) fajták ilyen alapon történő minősítése mind gazdasági-, mind tudományos szempontból is érdeklődésre tarthat számot. A hiányzó adatok pótlásához célirányos vizsgálatok eredményeivel kívánunk hozzájárulni.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2024-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )