Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Kukorelli
A kollektív alapjogok intézményesülésének problematikája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
law
Postgraduate Doctoral School of Law and Political Sciences

Thesis supervisor: István Kukorelli
Location of studies (in Hungarian): http://doktiskjog.sze.hu/felveteli-informaciok
Abbreviation of location of studies: SZE


Description of the research topic:

A kollektív szabadságjogok, nevezetesen:

- a lelkiismereti és valásszabadság,
- a szólás- és sajtószabadság (a véleménynyilvánítás szabadsága),
- a gyülekezési- és egyesülési szabadság, a klasszikus első generációs jogok körébe tartoznak. Az alkotmányjogi szabályozás szempontjából releváns jogokról van szó, ez a jogág adja külön törvényekben a legfőbb garanciákat.

A doktori téma egyaránt lehetőséget biztosít a külön-külön kutatásra, de az együttes vizsgálatra is, pl. az állam szerepét illetően. Fontos szerepe van az alkotmánytörténeti és az összehasonlító kutatási módszertannak.

A normatív, leíró elemzés mellett lényeges az élő jog a jogalkalmazói gyakorlat vizsgálata is. (Pl. a gyülekezési jog esetében.)

Az Alkotmánybíróság számos döntése érintette a kollektív szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítási szabadság védelmi szintjének kérdése lehet izgalmas kutatási téma (a gyűlöletbeszéd alkotmányjogi megítélése.)

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-08-01


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )