Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Tóth
Kibertéri műveletek helye, szerepe a 21. századi műveleti környezetben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: National University of Public Service, Budapest
military sciences
Doctoral School of Military Sciences

Thesis supervisor: András Tóth
Location of studies (in Hungarian): Hadtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: HDI


Description of the research topic:

A kibertér, mint műveleti terület, minden ország hadereje elé komoly feladatokat és kihívásokat állít. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kibervédelmi képességek, valamint az esetleges ellentevékenységek foganatosítása képességének kialakítására. Ehhez szükséges a nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak, ajánlásoknak, szabványoknak megfelelően olyan jogszabályi, valamint technikai és technológiai környezet kialakítása, amely megfelel a kor kihívásainak, és biztosítanak egy olyan műveleti környezetet, melyek rendelkeznek minden olyan képességgel, melyek szükséges a szükséges kibervédelmi képességek maradéktalan és folyamatos támogatásához.
A téma magában foglalja a kiberműveletek nemzetközi jogi szabályozását, a kibertéri műveletek állami és nem-állami szereplőinek elemzését. Meghatározásra kerülnek a kiberműveletek technikai összetevői, a műveletek szervezeti rendszerei, valamint azok fejlesztésének lehetőségei. Elemzésre kerülnek a kibertéri műveletek hatásai a nemzeti biztonsági és a nemzeti katonai stratégiákra. Megvizsgálásra kerülnek a kiberműveletek egyes képességei a kinetikus műveletek támogatása érdekében. Elemzésre kerülnek az egyes kibertámadási vektorok hatásai a háborús és nem-háborús műveletekre.
A kutatási tevékenység eredményeként primer és szekunder kutatási módszertanok alkalmazásával elemzésre kerülnek a kibertér egyes műveletei, különös tekintettel az egyes sérülékenységekre, a lehetséges támadó vektorokra, valamint a szükséges ellentevékenységekre.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )