Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Kecskeméthy Klára Siposné
A geopolitika elmélet és gyakorlata a 21. században

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: National University of Public Service, Budapest
military sciences
Doctoral School of Military Sciences

Thesis supervisor: Kecskeméthy Klára Siposné
Location of studies (in Hungarian): Hadtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: HDI


Description of the research topic:

A száz éves múltra visszatekintő fogalom újjászületése geográfusok, hadtudósok, történészek, természet- és társadalomtudósok, politikai és gazdasági elemzők körében általánosan elfogadott jelenség. A geopolitikai, geostratégiai gondolkodás történetének, a hadtudomány és a geográfiai, valamint a geopolitikai kapcsolódási területeinek, a geopolitika elméletének és gyakorlatának megértése, feltárása, megismerése különösen fontos a 21. században.
A kutatás célja elemezni a geopolitika különböző értelmezéseit, fogalmi magyarázatait, az egyes a geopolitikai iskolákat (elsősorban angolszász, szovjet-orosz stb.), azok fejlődési irányait, hatásait a politikai és katonai szféra döntéseire. A kutatás során vizsgálni, hogy milyen válaszokat nyújthat a 21. századi nemzetközi, regionális, lokális geopolitikai, geostratégiai kihívásokra a nemzetállamok, regionális szövetségek (különös tekintettel NATO, EU) szemszögéből vizsgálva. A téma komplexitása mellett cél a globális, regionális jelenlét geopolitika, geostratégiai szempontok szerinti értékelése, illetve a jövőbeni tendenciák felvázolása.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )