Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az össznemzeti reziliencia társadalmi támogatottsági tényezői és a Honvédelmi tárca szerepe a társadalmi ellenállóképesség fejlesztésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: National University of Public Service, Budapest
military sciences
Doctoral School of Military Sciences

Thesis supervisor: Balázs Taksás
Location of studies (in Hungarian): Hadtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: HDI


Description of the research topic:

Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyik már most levonható fontos tapasztalata az össz-nemzeti ellenállóképesség kérdésének újbóli előtérbe kerülése. Ez a reziliencia magába foglalja a gazdasági dimenziót (védelmi ipari értékláncok megléte vagy azokhoz történő nemzetközi hozzáférés lehetősége, nemzetgazdaság túlélőképességének szintje, védelmi innovációs képességek mértéke stb.), az államigazgatási dimenziót (védelmi felkészítés tervezettsége, szervezettsége, begyakorlottsága és kreativitása, nemzetgazdasági tartalékok és rögzített ipari kapacitások megléte stb.), valamint a társadalmi dimenziót (humán tőke képzettsége, tudása, innovációs képessége, újítások és modern technológiák iránti nyitottsága, egészsége, döntéshozatali önállósága, honvédelem iránti elkötelezettsége és eltökéltsége, műszaki, katonai-műszaki és katonai alapismereteinek szintje stb.). A kutatás célja ennek a teljes képességkatalógusnak vagy valamely aldimenziójának a vizsgálata, a jelenbéli képességek felmérése, valamint a fejlesztésük érdekében teendő javaslatok megfogalmazása.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )