Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Csaba Kollár
Az ember-robot interakció hatása a biztonságtudatosságra és a biztonságtechnikára

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
military engineering
Doctoral School on Safety and Security Sciences

Thesis supervisor: Csaba Kollár
Location of studies (in Hungarian): Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Abbreviation of location of studies: ÓEBGK


Description of the research topic:

Több mint ötven évvel ezelőtt, a kibernetikával indult el az a folyamat, amelyik – többek között – az ember-gép interakciók vizsgálatát, a gépek tanítását tette a vizsgálódás középpontjába. Az elmúlt évtizedben a rendelkezésre álló robusztus adatmennyiségnek, a számítási kapacitások exponenciális növekedésének, az algoritmusok folyamatos fejlődésének és a különböző technológiák egyre varratmentesebb összekapcsolásának köszönhetően megteremtődött annak a lehetősége, hogy a korábbi elméleti modellek a gyakorlatban is kipróbálásra kerüljenek, s hogy a (mesterséges intelligenciával támogatott) robotizáció a gazdasági és a társadalmi élet egyre több területén megjelenjen. A téma kutatása kiterjedhet többek között a kockázatkezelésre, a szövegfelismerésre és -elemzésre, a képfelismerésre és -elemzésre, a beszédfelismerésre és -elemzésre, a forenzikus területekre, a kiberbiztonságra, az épületek és városok biztonságára, a társadalmi értékelő rendszerekre, a folyamatok mesterséges intelligenciával történő támogatására, a disztopikus és utópikus jövőképek vizsgálatára.

Kutatási célok:
1. A hazai és külföldi releváns szakirodalom feldolgozása.
2. A kibernetikai és játékelméleti alapok megismerése, az ember-gép értelmezés fókuszában.
3. Az ember-robot interakció interdiszciplináris megközelítése és értelmezése.
4. Hangsúlyosabban megvizsgálni azokat a technikai/technológiai, társadalmi és gazdasági változásokat, melyek hatással vannak a biztonságtudatosság és a biztonságtechnika fejlődésére – elsősorban a robotizációra.
5. Elemezni a gép (mesterséges intelligencia) döntéselőkészítő, döntéstámogató és döntéshozó lehetőségeit a Sheridan-skála (és/vagy más releváns megközelítés) alapján a biztonságtechnika területén.
6. Olyan releváns és a gyakorlatban is alkalmazható ember-robot megoldások kidolgozása, amelyek házzá tudnak járulni a biztonságtudatosság és a biztonságtechnika fejlődése révén egy jobb és biztonságosabb világ megteremtéséhez.

Recommended language skills (in Hungarian): Angol B2
Further requirements: 
Nyitottság a fizetős és szabadon elérhető, releváns szoftverek alapos megismerésére és elsajátítására.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2023-02-28

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )