Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Szenes
A stratégiai visszatartás (a2/ ad) elmélete és gyakorlata a 21. században

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: National University of Public Service, Budapest
military sciences
Doctoral School of Military Sciences

Thesis supervisor: Zoltán Szenes
Location of studies (in Hungarian): Hadtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: HDI


Description of the research topic:

Az elmúlt években a stratégiai visszatartás egyik fontos teóriája vált a hozzáférést tiltó/területmegtagadási zónák (A2/AD) koncepciója, függetlenül attól, hogy ez a felfogás már az ókorban, a görög-perzsa háborúkban megjelent. Az ellenség stratégiai visszatartásának számos feltétele van, amelyek között minden korszakban fontos volt a lehetséges műveleti területek hadszíntéri védelme, fegyverrendszerekkel való komplex lefogása. Az „áthatolhatatlan” buborékok mindenhatósága azonban – mint ahogyan ezt az orosz - ukrán háború példája is mutatja – kérdőjeleket vet fel, a területmegtagadás problematikája (A2/AD) nem azonos a fegyverrendszerek hatótávolsági köreinek térképen való megjelenítésével. Kritikus területek hadszíntéri védelme (a terep adottságainak kihasználása, műszaki zárrendszer, nagyhatótávolságú fegyverrendszerek, „vaskupola-rendszerű” légvédelem, stb.) nagyban befolyásolja a támadó fél manőverszabadságát, korlátozza tevékenységét, ellenhatásokat fejt ki a támadó katonai képességeire. A globálisan multi-domén és hibrid környezet újszerű megközelítést követel meg az MH részéről is, az új követelmények felismerése, hatásainak felmérése nemzeti érdek, kulcsfontosságú szerepet játszhat Magyarország védelmében. A kutatás elsősorban a NATO keleti stratégiai irány A2/AD kérdéseire összpontosít, de az általános következtetések levonása érdekében más régiók hasonló stratégiai visszatartási megoldásait (pl. Tajvan) is vizsgálja. A fő cél azonban, hogy a nemzetközi vizsgálatok alapján be lehessen azonosítani azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolása kritikus fontosságú a HM/MH részére a védelem-igazgatási, haderő-korszerűsítési és „hadszíntér-előkészítési” szempontból.

A doktori kutatási téma része a HM 2022-2023.évi kutatási javaslatainak (HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály 17. téma; MH Haderőfejlesztési és Transzformációs Parancsnokság 116. téma)

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )