Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Sikos T.
A kereskedelem fejlődése, területi folyamatai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Miskolc
regional sciences
Hantos Elemér Doctoral School of Business, Management and Regional Sciences

Thesis supervisor: Tamás Sikos T.
Location of studies (in Hungarian): Miskolci Egyetem
Abbreviation of location of studies: ME


Description of the research topic:

A kereskedelem az eltelt évszázadok alatt jelentős változásokon ment át, melyek alapjaiban érintették a város és vidék kapcsolatrendszerét. A kialakult új kereskedelmi formák új morfológiai jegyeket is hordoztak magukban. Napjainkban a kereskedelemben történő változásokat már a 21. század technológiája is befolyásolja, pl. az on-line kereskedelem. Az elmúlt másfél évtizedben a hazai kereskedelem szerkezete teljes mértékben átalakult, megjelentek új bevásárlóközpontok, melyek a fogyasztási szokások változását is eredményezték. A kialakult kereskedelmi központok meghatározott kereskedelmi vonzáskörzettel bírnak, ugyanakkor területi egyenlőtlenségeket is generálnak az ellátásban, a város és vidéki relációban. Ezen egyenlőtlenségek a kereskedelmi hálózatok más-más szintjén mutatkoznak meg. A kereskedelmi hálózatok sajátos fejlődése és típusainak vizsgálata ennek megfelelően a településhálózat különböző szintjein elemezhető.
Várható eredmények:
1. A kereskedelmi iparág egy-egy szegmensének területi elemzése (bevásárlóközpontok, hipermarketek, szupermarkettek, diszkontok, on-line kereskedelem)
2. A valós és virtuális tér vizsgálata a kereskedelmi hálózatoknál
3. Az értekezések az alapellátás területi egyenlőtlenségeire kivánnak választ adni.
4. A határ menti térségek sajátos bevásárlóturizmusának problematikája
A településhálózat aprófalvainak alapellátási kérdései


Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )