Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Krisztina Nagyné László
Biológiailag aktív molekulákat tartalmazó funkcionális gélek

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
material sciences
Doctoral School of Materials Science and Technologies

Thesis supervisor: Krisztina Nagyné László
belső konzulens: Judit Borsa
Location of studies (in Hungarian): BME VBK
Abbreviation of location of studies: BME


Description of the research topic:

A funkcionális textíliák között különös fontossága van a mikrobaellenes textíliáknak, ezeken belül a sebre helyezhető, géltartalmú kötszereknek. A nagy nedvességtartalmú gélek nedvesen tartják a sebet, továbbá képesek a környezetből érkező mikroorganizmusopk megkötésére – mindezzel kedvező körülményeket teremtenek a sebgyógyuláshoz.
A géltartalmú kötszereknek egyéb funkciói is lehetnek, így a sebből távozó nedvek megkötése és a sebgyógyulást segítő anyagok megfelelő ütemű sebhez juttatása. A kutatás célja ezeknek a bonyolult transzportfolyamatoknak többféle alkalmazásban meghatározó jellemzőinek a vizsgálata.

A szabályozott hatóanyagleadásra is elterjedten használt polimer – célmolekula rendszerekben az anyagfelvételt és -leadást irányító kölcsönhatásokat igen gyakran nem ismerjük pontosan. A lehetséges térbeli gátlás mellett igen nagy szerepe lehet azoknak az összetett termodinamikai kölcsönhatásoknak, melyek a három- (polimer, kismolekula, oldószer), vagy még gyakrabban többkomponensű (pl. további molekulákat ill. sókat tartalmazó) rendszerekben fellépnek. A program keretében tipikus biológiai molekulák termodinamikai kölcsönhatásait és mobilitását kívánjuk tanulmányozni modell hidrogéleken. A meghatározó tényezők feltérképezésére szokatlanul sokfajta módszert alkalmazunk (mikrokalorimetria, NMR, szórási módszerek). Különböző kémiai tulajdonságú és felépítésű gélek vizsgálatát tervezzük. Alapkutatási és alkalmazástechnikai szempontból egyaránt fontos a többkomponensű rendszerek viselkedése, melyet igen kevesen vizsgáltak. Különösen igaz ez polimer géleket tartalmazó rendszerekre. Eredményeink hozzájárulhatnak a jelenleg alkalmazott orvosbiológiai eljárások jobb megértéséhez és optimálásához.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-02-03

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )