Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tünde Tóth
Kulturális örökség részét képező természetes alapú textilszövetek anyagösszetételének és kötéstechnikájának tanulmányozása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
material sciences
Doctoral School of Materials Science and Technologies

Thesis supervisor: Tünde Tóth
Location of studies (in Hungarian): Energiatudományi Kutatóközpont, Iparművészeti Múzeum
Abbreviation of location of studies: EK


Description of the research topic:

A kulturális örökségekhez tartozó tárgyak egyre nagyobb teret és nyilvánosságot kapnak az utóbbi években. Megnövekedett igényt tapasztalhatunk múltbeli értékeink megóvására és eredetének pontos azonosítására, amelyekre a gyorsan fejlődő műszaki-, kémiai- és fizikai tudományok egyes területei megfelelően alkalmazhatók.
A munka célja az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjteményében hozzáférhető, természetes alapú textilszövetek széleskörű vizsgálata, amely kiterjed az alkalmazott kötéstechnika és kötésmód azonosítására, valamint az alapanyagok, színezékek, fémszálak tanulmányozására. Az anyagvizsgálati eljárások között nukleáris elemanalitikai és szerkezetvizsgálati módszereket is tervezünk, illetve előtérbe helyezzük azokat az elemzéseket, amelyek a textilek roncsolása nélkül adnak információt az összetételről. A keletkezési idejét és helyét tekintve azonosított szövetek többszintű vizsgálatával rendszerezhetők a gyűjtemény darabjai, valamint ismeretlen korú, illetve eredetű szövetek besorolása is megvalósíthatóvá válik. A létrehozott rendszerezés alkalmat nyújt annak megállapítására, hogy a feltérképezett időszakból és műhelyekből származó ismeretlen szövet eredeti vagy másolat, illetve alapján lehetőség nyílik aktívan csatlakozni több országban elérhető gyűjtemények darabjait összevető nemzetközi összehasonlító kutatásokhoz.


Deadline for application: 2023-02-03

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )