Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Abdul Shaban Ibdewi
Szenzor kialakítása és alkalmazása a környezetünkben lévő nehézfém ionok detektálására

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
material sciences
Doctoral School of Materials Science and Technologies

Thesis supervisor: Abdul Shaban Ibdewi
Location of studies (in Hungarian): MTA TTK AKI
Abbreviation of location of studies: MTA


Description of the research topic:

A egyes fémionok (Hg, As, Pb, Zn, Cu, Cd) toxikusak és karcinogének, az élelmiszer lánc során akkumulálódnak és komoly veszélyt jelentenek a környezetre és az emberi egészségre. Ezen elemek kimutatására sokféle módszer ismert, például az atomabszorpciós spektroszkópia (AAS), induktívan kapcsolt plazma és tömegspektrometria (ICP-MS) stb. Bár ezek a technikák nagyon érzékenyek és szelektívek, fáradságos minta-előkészítést és elő-koncentrálást igényelnek, a berendezések pedig drágák és szakavatott személyzetet feltételeznek.
Ezzel szemben vannak szenzorok, amelyek a helyszínen, sokcsatornás berendezéssel képesek mérni a nehézfém ionokat. A szenzorokat osztályozhatjuk a különböző mérőmechanizmusuk alapján, így beszélhetünk elektrokémiai, optikai vagy gravimetriásan mérő szenzorokról. A kémiai szenzorok előnye, hogy magukban hordozzák a tényleges időben való mérést és a berendezések viszonylag olcsók.
Ezek közé sorolható a környezeti problémák megoldására újabban szélesebb körben alkalmazott kvarc kristály mikromérleg (QCM), amely nagy érzékenységű, a mért rezonancia frekvencia-változással arányos, a szenzor kvarckristály felületén bekövetkező tömegváltozást határozza meg. A QCM berendezést sokféle területen lehet alkalmazni, gáz- és gőzfázisú analízisre. Lehetőség van a kvarckristály felszínének módosítására, amikor hatékony, funkcionalizált kémiai szenzort alakítunk ki, így lényegesen kibővül a berendezés felhasználási területe.
Fontos kialakítani egy immobilizálási módszert, hogy a QCM gyakorlati alkalmazásánál minél szelektívebb és stabilabb működést tudjunk biztosítani.


Deadline for application: 2023-02-03

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )