Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Serényi
Természetes vizeinkben lévő lebegőanyag fényelnyelésének és fényszórásának jellemzése effektív törésmutató mérése alapján.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
material sciences
Doctoral School of Materials Science and Technologies

Thesis supervisor: Miklós Serényi
Location of studies (in Hungarian): MTA EK
Abbreviation of location of studies: MTA


Description of the research topic:

Természetes állóvizeink szinte mindig zavarosak, mert a sekély víz üledékét a szél és az áramlatok fenékig felkeverik. Ha több a lebegőanyag, kevesebb a fény és lassabban nőnek az algák; ugyanakkor a felkeveredő üledékből tápanyagok kerülnek a vízbe. A felkeveredés az élővíz szempontjából kulcsfontosságú folyamat, ezért alkalmas méréssel jellemeznünk kell felkeveredést követő zavarosságot.
A zavarosság a vízben jelenlévő diszkrét részecskék fényelnyeléséből és fényszórásából tevődik össze. A zavarosság a részecskék oldatbeli koncentrációja mellett a részecskék anyagi minőségétől (fénytörő sajátságaitól), alakjától és méretétől is függ. Az egyik általánosan használt mérés a fényszóráson alapul. A fényszórás terén kifejlesztésre került műszerek a folyadékokban a szubmikronos és mikronos lebegő részecskék méreteloszlásának és koncentrációjának mérésére szolgálnak. ( Pl. LQB-1-200) A

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-02-03

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )