Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A fej- nyaki laphámkarcinóma (szájgarat, algarat és gége) epidemiológiájának, rizikófaktorainak, klinikai jellemzőinek és a kezelés hatékonyságának vizsgálata. Fej- nyaki

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: István Szanyi
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A fej-nyaki régióból kiinduló laphámrák a 6. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat világszerte. Leggyakoribb előfordulási helye a gége. E daganattípus legfontosabb rizikófaktorai a dohányzás és alkoholfogyasztás, azonban napjainkban igazolták a HPV fertőzést, mint komoly rizikótényezőt a szájgarati laphámrákokban, főként a szájpadmandulát és a nyelvgyököt érintő tumorok esetében. A HPV-fertőzéssel összefüggő szájgarati rákok előfordulási gyakorisága az utóbbi években folyamatosan emelkedik, főként a férfiak körében, szerepe az algarati- és gégerákok esetében is felmerül.
Az egyik legfontosabb különbség a HPV-asszociált és nem HPV-asszociált szájgarati laphámrákok között a betegség prognózisa: A HPV-okozta betegség jobb kórlefolyással, kedvezőbb gyógyulási aránnyal társul. Mindkét típus sikeres ellátásában fontos, hogy a lehető legkorábbi stádiumban kerüljön felfedezésre és rövid időn belül megkezdődjön a kezelés.
Kutatásunk célja a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika fej- nyaki laphámrákkal (száj- és algarat, gége) újonnan diagnosztizált betegállománya alapján valamint a későbbiekben regionális multicentrikus vizsgálatból nyert betegadatok alapján egy átfogó adatbázis létrehozása. Rögzítésre kerülnek a daganattal összefüggő információk (panaszok, fizikális és képalkotó vizsgálatok, kérdőívekből nyert adatok, szövettani eredmények, sebészi és onkológiai kezelések, szövődmények, betegség kimenetele) valamint a beteg társbetegségei, életmódbeli szokásai, HPV státusza.
A vizsgálat eredményeképp részletesebb, megbízható adatokhoz juthatunk a HPV asszociált fej-nyaki laphámkarcinómával diagnosztizált betegek epidemiológiájáról, klinikai jellemzőiről és az ellátásuk gyakorlatáról. Ezen felül vizsgálnánk a betegség kialakulására hajlamosító, betegségprogressziót vagy terápiára adott választ befolyásoló prediktív tényezőket is.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )