Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Márk
Lipid célértékek elérésének összehasonlítása szívinfarktuson átesett kardiológiai rehabilitáción részt vevő és nem részt vevő betegekben Pécsett és Gyulán

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: László Márk
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pés, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A lipidcsökkentés a kardiovaszkuláris prevenció egyik legfontosabb eleme, de a benne rejlő lehetőségek nincsenek kihasználva, a betegek kezelése, a kezelés gyakorisága és intenzitása messze van az ajánlások előírásaitól. A koleszterincsökkentők sem a betegek, sem az orvosok értékrendjében nem állnak az őket megillető helyen, emiatt az irányelvek célértékeit csak a betegek kis része éri el, különösen az igen nagy kockázatú kategóriában. Ennek pontos okai nem ismertek, részben az orvosok hozzáállása, részben a betegek adherenciája lehet az ok.
Az LDL-koleszterin, mint elsődlegesen elérendő cél mellett a non-HDL-koleszterin, illetve a triglicerid és HDL célértékek elérése is vizsgálat tárgya lehet. Fontos lenne a direkt módon mért és a kalkulált LDL-koleszterin célértékek elérésének összehasonlítása is, a regionális különbségek feltárása, a betegek edukációs szintjének szerepe az együttműködésben.
Érdekes lenne Pécs (mint egyetemi város) és Gyula (mint keleti határmenti kisváros nagy kórházzal) egészségügyi adatbázisainak felhasználásával meghatározni és összehasonlítani a betegek adherenciáját, LDL-, non-HDL-, HDL-koleszterin és triglicerid célértékeinek elérését.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )