Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az endovasculáris technika hatása a hagyományos érsebészeti beavatkozásokra – hibrid műtétek az iliofemoralis és femoropoplitealis regioban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Menyhei
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Az endovasculáris technika fejlődésével számos ér-pathologia - obliteratív vagy dilatatív - a minimal invazivitás és jó eredmények együttes szempontja alapján kikerült a hagyományos érsebészeti indikációs körből. Mindazonáltal, a legújabb nemzetközi ajánlások alapján (TASC II) az alsóvégtagi obliterativ betegségek bizonyos csoportjában (TASC C-D) a választandó beavatkozás változatlanul az érsebészeti műtét. Az iliofemoralis illetve femoropoplitealis régióban ez a hagyományos módon a desobliterácio vagy bypass műtét.
1. Iliofemoralis régio: a klasszikus műtétek hátrányai jól ismertek. Desobliteráció esetén a „vakon” végzett félig zárt beavatkozások gyakori reocclusioja, illetve a kiterjesztett, nagy megterhelést igénylő műtéti beavatkozás, bypass esetén a műér alkalmazása, amely számos késői szövődmény alapja lehet. A vizsgálatok céljai: a hagyományos műtétek kombinálása az intraoperatív endovascularis technikával mennyiben csökkenti a műtéti megterhelést, valamint a hosszú távú nyitva maradás összehasonlítása a régió obliteratív betegségeinek hagyományos érsebészeti megoldásaival.
2. Femoropoplitealis régio: a hagyományos érsebészeti megoldás hátrányai hasonlóak a fentiekkel. A vizsgálatok célja: hibrid beavatkozások előnyeinek, hosszú távú eredményeinek összehasonlítása a hagyományos műtétek irodalmi eredményeivel.
3. A hibrid műtétek alapját képező - intraoperatív DSA kontroll alatt végzett zárt desobliteráció - egyik hátránya irodalmi adatok alapján a korai restenosis. A vizsgálatok célja a restenosis kialakulása és a desobliterácio rétegének (lamina elastica externa vs. interna) megválasztásának összefüggése szövettani (experimentalis és operatív specimen) vizsgálattal. Hypothesis: a desobliterációt követő neointimalis hyperplasia pathomorphologiai alapja a visszamaradt media réteg simaizom sejtjeinek phenotypus változása révén kialakuló proliferáció, következményes extracellularis matrix felszaporodás, amely a restenosis kialakulásához vezet. A szövettani feldolgozás során immunhistochemiai módszerrel lehetséges vizsgálni a visszamaradt réteg simaizom sejtjeit, a rétegek határait, és a kialakult neointimalis hyperplasia pathologiai alapjait.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )