Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Kobolka
Komplex foglalkozás-egészségügyi felmérések

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: István Kobolka
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK, Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A munkavégzés, illetve a munkára való alkalmasság fontos tényezői az ember mindennapjainak. A munkanélküliség (akár az állás elvesztése, akár fizikális korlátok okán) egyértelműen kedvezőtlen szociális és egészségügyi következményekkel jár.
A munkaképesség vizsgálata illetve annak meghatározásának módszerei az általános orvosi gyakorlatba nem épültek be. Az orvosképzés meghatározó részét sem képezik, hiszen az döntően a betegségek kialakulásának mechanizmusaira és a kórképek ellátására fókuszál; sem a rehabilitáció, sem a későbbi munkába/korábbi életmenethez való visszatérés elősegítése/megítélése nem képezik a tananyag szerves részét.
Többféle módszer áll rendelkezésre állapotfelmérés céljából, a legegyszerűbb kérdőíves felmérésektől kezdve a számítógépes alapú vizsgálatokig, mely utóbbiak a legobjektívebbek. A fizikális vizsgálatot mindazonáltal célszerű kiegészíteni cardiovascularis rizikóprofil felméréssel és pszichometriás vizsgálatokkal is. Intenzív kutatások ellenére sem áll rendelkezésre egyértelmű standard a munkaképesség megítélésre.
Programunk célja a munkaképesség vizsgálat komplex szemléletének tudományos kialakítása, mely a későbbiekben gyakorlati felhasználásra is kerülhet. Vizsgálataink középpontjában többek között a cardiovascularis megelőzés, a kiégés, a krónikus fájdalom foglalkoztatásra gyakorolt hatásai és az újonnan azonosított munkával összefüggő addikciók (pl. internet függőség) állnak.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )