Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Bajnok
Hemoreológiai változások metabolikus szindrómában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: László Bajnok
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A metabolikus szindróma (MS) öt összetevő − az elhízásra jellemző haskörfogat fokozódás, alacsonyabb HDL-C, magasabb triglicerid szint, emelkedett vércukor és / vagy vérnyomás – közül legalább három társulása egy egyén esetében. A háttérben inzulinrezisztencia, proinflammatórikus és protrombótikus eltérések állnak és sokszor egyéb laboratóriumi eltérések is kimutathatóak, így az emelkedett húgysav szint. Gyakoribb a policisztás ovárium szindróma és nem alkoholos zsírmáj is.
Az irodalomból ismert, hogy MS-ben emelkedett a fibrinogén szint, a vér és plazma viszkozitás, illetve vörösvértest (vvt) aggregabilitás, miközben csökkent a vörösvérsejt deformabilitás. A vvt aggregációs index magasabb volta mellett rövidebb időt igényel az vvt-k aggregálódása, míg a képződött vvt rouleaux felbontásához nagyobb nyírási sebesség szükséges. A MS-re jellemző paraméterek számának növekedésével összefüggésben változnak a reológiai paraméterek, különösen a fibrinogén, a korrigált a vér viszkozitás, a plazma viszkozitás és a vvt aggregáció mértéke. Bár számos vizsgálat ellenére sem egyértelmű jelenleg a hemoreológiai változások és a MS egyes komponenseinek kapcsolata, úgy tűnik, hogy mind a fibrinogén, mind a triglicerid szint önálló meghatározója a plazma viszkozitásnak és vvt aggregációs készségnek, míg a vörösvérsejt deformabilitás és aggregálhatóság a vércukorral áll kapcsolatban, a vér viszkozitás pedig a hasi elhízással. Továbbá: a MS kimutatható protrombótikus megnyilvánulásaihoz tartozik a fokozott plazma alvadékonyság, a csökkent fibrinolízis, az endothel csökkent tromborezisztenciája, valamint a vérlemezke hiperaktivitás (beleértve az aggregációgátlókra adott vártnál kisebb választ). A MS-ben feleslegben felszaporodott VLDL és maradék lipoprotein közvetlenül aktiválhatja a vérlemezkéket és a koagulációs rendszert, illetve fokozza a PAI-1 gén expresszióját. Mindez lényegileg járulhat hozzá az MS fokozott tromboemboliás és aterotrombotikus kockázatához.
A hemoreológia alábbi kérdései azonban kevéssé tisztázottak.
1. A MS összetevői nélküli, inzulin érzékeny, „metabolikusan egészséges” elhízottak esetleges eltérései.
2. A súlycsökkenés és fizikai fittség javulásának hatása az egyes paraméterekre.
3. A zsírszöveti humorális tényezők, így adipokinek szintjei és azok változásának összefüggései.
4. Társuló diabétesz esetén a glikémiás kontroll minősége.
A fenti kérdéseket elhízott, súlycsökkentés iránt elkötelezett egyéneken kívánjuk vizsgálni. A tervezett betegpopuláció komorbiditásainak, így a diabétesznek a vizsgált paraméterekre gyakorolt esetleges hatását kitüntetett figyelemmel kívánjuk elemezni.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )