Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A veleszületett és szerzett gyermekkori csípőbetegségek aetiopathológiai elemzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Árpád Bellyei
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A gyermekortopédiai megbetegedések jelentős része érinti az alsó végtagot ezen belül is csípőizületet, melyek kifejezetten súlyos késői szövődményeket eredményeznek a kezelés elmaradása illetve elégtelen volta esetén. A pre-, vagy perinatalis agyi károsodások mozgásszervi és mentalis következményei jól ismertek. A következményes alsó és felső végtagi spasticus kontakturák műtéti megoldásai azonban jelenleg is elsősorban experimentalis talajon állnak. Ismeretes, hogy a veleszületett csípőficam eredménytelen konzervatív kezelése, vagy a későn felismert csípőficam jelentős térbeli, elsősorban torziós eltéréseket okoz nemcsak a porximalis femurvégen, hanem az acetabulumon és a medence egészén is. Ugyanakkor nem teljesen tisztázott combfej epyphysis fejlődésének, átépülésének sebessége, a proximalis femurvég torsios viszonyainak hatása az acetabulum és combfej kongruenciájának alakulására, továbbá az acetabulum következményes tágulásának és dysplasiájnak pontos geometriai meghatározása.
Témák:
1. A normál járáskép valamint a spasticus kontracturás betegek összehasonlító biomechanikai járásanalyzise, a különféle izomkontrakturák szerepének elemzése a járáskép változásában.
2. A spasticus izületi kontraktúrák konzervatív és műtéti befolyásolhatóságára irányuló alap és alkalmazott kutatások.
3. Spasticus izomzat hatása a különféle izületek morfológiai fejlődésére, a normál fejlődés befolyásolhatósága konzervatív és műtéti eszközökkel.
4. A spasticus izomzatot érintő konzervatív és/vagy műtéti beavatkozások hatásának vizsgálata az izom morphológiájára, funkciójára, pathomorphológiájára.
5. A gyermekkori combfejnecrosis (Perthes betegség) pathomechanizmusára, természetes kórlefolyására, a kezelési eredmények javítására és megítélésére irányuló alap ill. alkalmazott kutatások.
6. A veleszületett csípőficam therápiás alternatíváinak vizsgálata valamint az eredményesség összehasonlító elemzése a csípőizület térbeli morfológiájánakés az elért funkciónak a függvényében.
7. A dysplasiás csípő valamint csípőficam okozta fiatalkori secunder coxarthrosis térbeli analízise, matematikai modellezése és ezen keresztül a porximalis femurvég, az acetabulum és a medence torsiós viszonyainak elemzése az optimális csípőizületi protetizálás tervezhetősége céljából.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )