Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Decsi
A hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak az egészséges gyermeki szervezetben és különböző gyermekgyógyászati kórképekben betöltött szerepének vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Interdisciplinary Medical Sciences

Thesis supervisor: Tamás Decsi
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A legfontosabb hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsav (LCPUFA) metabolitokkal, az arachidonsavval (AA) és a dokozahexénsavval (DHA) való perinatális ellátottság és az idegrendszer korai fejlődése között bizonyított összefüggés van. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez a hatás a későbbi életkorokban is kimutatható-e. A gyermekkori neurológiai fejlődés és a méhen belüli n-3 LCPUFA ellátottság közötti esetleges összefüggés feltárása fontos információt szolgáltathat a várandós anyák étrendje n-3 LCPUFA-val történő kiegészítésének kérdésében. Az eredmények értékelését ugyanakkor tovább árnyalja az esszenciális zsírsavak metabolizmusában kulcsszerepet játszó delta-6-deszaturáz enzim genetikai polimorfizmusának felismerése. A genetikai polimorfizmus és várandós anyák és újszülöttjeik plazma- és vörösvértestmembrán lipidjei zsírsavösszetételének párhuzamos vizsgálata új megvilágításba helyezheti korábbi szupplementációs vizsgálatok részben ellentmondó eredményeit is. Másrészt az AA proinflammatorikus, ugyanakkor a dihomo-gamma-linolénsav és a DHA visszaalakulásából is képződő ejkozapenténsav antiinflammatorikus hatású ejkozanoid hormonok előanyaga. A proinflammatórikus és antiinflammatórikus mediátorok előanyagaiként szerepet játszó LCPUFA metabolitok egyensúlyzavarának igazolása a felszívódás zavaraival járó kórképekben (gyulladásos bélbetegségek, májbetegségek) szenvedő gyermekekben újabb terápiás lehetőségeket nyithat meg a gyulladásos folyamat befolyásolására.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )