Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Adrienne Csutak
Eszter Mikó-Baráth
Időskori balesetek megelőzése mobileszköz alapú látásszűréssel

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Basic Medicine

Thesis supervisor: Eszter Mikó-Baráth
co-supervisor: Adrienne Csutak
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Az időskori elesésből adódó csípőtáji törések egyénre és társadalomra vetített betegségterhe jelentős. Az időskori látásromlás és más központi idegrendszeri zavarok szerepe az eséseket előidéző okként az esetek harmadában bizonyított, a tömeges szemészeti szűrés azonban nehezen kivitelezhető. Vizsgálataink fókuszában egy mobileszköz-alapú, ágy melletti szűrésre alkalmas látásvizsgáló rendszer kifejlesztése és tesztelése áll a klinikumban és az alapellátásban. Elsődleges célunk adaptív vízusvízsgáló algoritmus és dinamikus random pont sztereogramok (DRDS) segítségével az alapvető látásfunkciók felmérése az egészséges idősek és traumatológiai betegek körében. Ezáltal lehetővé válik a látórendszer fiziológiás öregedésének, valamint a potenciálisan balesetet okozó látászavaroknak az elkülönítése, így a csökkent látás előidézte sérülések, vagy a traumát követő ismételt elesés megelőzése.
Másodlagos célunk olyan betegségcsoportok – glaucoma, időskori maculadegeneráció, diabétesz - vizsgálata, melyek népbetegségnek számítanak, és a látótér érintettsége révén az elesés szempontjából fokozott kockázati tényezőt jelenthetnek.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )