Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid és receptorainak evolúciós aspektusai: konzervált szerkezet konzervált funkciókkal?

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Basic Medicine

Thesis supervisor: Andrea Lubics
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A neuropeptidek az idegrendszer legnagyobb transzmitter és modulátor csoportját alkotják, így funkciójuk megértése a neuronális kommunikáció megértéséhez is közelebb visz. A gerinctelen idegrendszer viszonylag egyszerűbb szerkezete és funkcionális szerveződése hasznos eszközt nyújt a bonyolultabb biológiai rendszerek megismeréséhez. A VIP/szekretin/glukagon peptidcsalád széles körben fordul elő az állatvilágban. Ide tartozik a PACAP, ami ebben a mérettartományban az egyik legkonzerváltabb szerkezetű. Ez arra utal, hogy a peptid alapvető élettani működésekben vesz részt. Előfordulása és funkciói a gerinctelenekben kevésbé ismertek. Célunk a lehetséges konzervált funkciók tanulmányozása gerinctelen modellrendszerekben. Gyűrűsférgekben tanulmányozzuk a PACAP neurotrophicus hatásait az embrionális fejlődés különböző stádiumaiban és az idegrendszeri regeneráció során kimutatható PACAP és PACAP-receptor eloszlás segítségével. Ezen kívül vizsgáljuk a PACAP és antagonistája regenerációra kifejtett in vivo hatásait is. Puhatestűekben tanulmányozzuk a PACAP és receptorai aktivitástól függő előfordulását aktív és hibernált állatokban, valamint meghatározzuk a PACAP szekvenciáját tömegspektrometria segítségével. A PACAP antiapoptotikus és memóriára kifejtett hatásait mollusca modellrendszerekben vizsgáljuk. A várható eredmények alapvető biológiai folyamatok megértéséhez nyújtanak segítséget.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )