Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Endre Pál
A focalis corticalis dysplasia (FCD) molekuláris pathológiája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Neurosciences

Thesis supervisor: Endre Pál
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A focalis corticalis dysplasia (FCD) jellemzője az agykéreg lamináris szerkezetének zavara, ami az embrionális fejlődés során alakul ki és epilepszia kialakulásához vezethet.
Az FCD-k morfológiai eltérések alapján osztályozhatók, a besorolást a műtét során eltávolított minták neuropathológiai vizsgálata teszi lehetővé. A lamináris szerkezet felbomlásán túl abnormális szerkezetű és méretű neuronok találhatók. A munka célja a műtéti minták morfológiai elemzése (sejtvesztés mértékének kvantitatív meghatározása, a sejtek morfológiai eltéréseinek leírása), a perineuralis hálózat vizsgálata (extracellularis mátrix Wisteria floribunda lectin kötése), a különböző neuropeptidek, a calcium-kötő fehérjék, excitatorikus és gátló ioncsatornák és receptorok expressziójának immunhisztokémiai és RNS szintű vizsgálata. A munka eredményeképpen további információt szerezhetünk a coritcalis fejlődési zavarok patomechanozmusáról.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )