Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Borderline személyiségzavar, korai életkorban elszenvedett stressz és szociális kogníció

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Neurosciences

Thesis supervisor: Mária Simon
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A borderline személyiségzavar a klinikai populációban leggyakrabban előforduló személyiségzavar, mely típusosan már eltizenéves korban kezdődik, és súlyos tünetekkel jár. A vezető tünetek a nagyfokú érzelmi és kapcsolati instabilitás, impulzivitás, önsértő és öndestruktív magatartás. Borderline személyiségzavarban a társas működések és a szociális kogníció (ezen belül többek között a mentalizációs készségek) komplex zavarát találják. Napjainkban a mentalizációs készégek javítása a terápiás megközelítések egyik központi eleme.
A korai életkorban elszenvedett stressz számos pszichiátriai zavarban gyakoribb, mint az átlagpopulációban, azonban borderline személyiségzavarban jellemzően kiugró az előfordulása.
A kutatómunka a korai stressz, a szociális kogníció (mentalizáció) és érzelemszabályozás összefüggéseinek pontosabb feltárására irányul borderline páciensekben és egészséges kontrollokban. A módszereket tekintve a kutatás számítógépes és papíralapú (részben önkitöltős, részben vizsgáló által felvett) tesztvizsgálatokon alapul, közöttük ökológiailag valid, videó alapú mentalizációs teszt is szerepel az implicit mentalizáció, valamint a hiper- és hipomentalizáció mérésére.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )