Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A szociális kogníció és a korai életkorban elszenvedett stressz összefüggései major depresszióban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Neurosciences

Thesis supervisor: Mária Simon
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A major depressziós zavar élettartam prevalenciája a populációban17%, mely az esetek felében visszatérő jellegű, s a legsúlyosabb esetekben krónikussá válik, illetve öngyilkossággal szövődik. A depressziós tünetekkel párhuzamosan a szociális működések számos zavara figyelhető meg, melyek a páciensek egy részében az epizódot követően nem rendeződnek, diszfunkciót okoznak, s súlyosságuk összefüggést mutat a következő epizód fellépésének esélyével. Napjainkban a depresszió legújabb etiológiai elméletei a korai életkorban elszenvedett, fejlődő idegrendszert érő stressz jelentőségét hangsúlyozzák. Ismert továbbá, hogy a korai stresszt elszenvedő depressziós páciensek kórlefolyása rosszabb, több epizódon esnek át, több a krónikus, terápiarezisztens eset közöttük.
A kutatómunka a korai stressz, a szociális kogníció (mentalizáció) és érzelemszabályozás összefüggéseinek pontosabb feltárására irányul depressziós páciensekben és egészséges kontrollokban. A módszereket tekintve a kutatás számítógépes és papíralapú (részben önkitöltős, részben vizsgáló által felvett) tesztvizsgálatokon alapul, közöttük ökológiailag valid, videó alapú mentalizációs teszt is szerepel az implicit mentalizáció, valamint a hiper- és hipomentalizáció mérésére.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )