Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Dóra Endrei
Lajos Botz
A krónikus vénás elégtelenségben és lábszárfekélyben szenvedő betegek életminőségvizsgálata. A venotonikumok és a kompressziós kezelés (pólya, harisnya) teráp

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmacologycal and Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Lajos Botz
co-supervisor: Dóra Endrei
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Ma az egyik leggyakoribb megbetegedések közé tartozik a krónikus vénás elégtelenség és a lábszárfekély, emellett nem csak hazánkban, de világszerte is komoly népegészségügyi problémát jelent. Az európai és a hazai lakoság közel egyharmadát érintő megbetegedésekhez tartozik a krónikus vénás megbetegedések, amelynek komoly gazdasági és társadalmi kihatásai vannak. Az életminőség az egyén (vagy népesség, népességcsoport) „jól-lét”-érzésének fokmérője, a különböző, számukra fontos testi és lelki aspektusok mentén - figyelembe véve az életminőség objektív és szubjektív vetületeit is. Az életminőség WHO megfogalmazásában: „az egyén észlelete az életben elfoglalt helyzetéről, ahogyan azt életterének kultúrája, értékrendszerei, valamint saját céljai, elvárásai, mintái és kapcsolatai befolyásolják. Szélesen értelmezett fogalom, amely bonyolult módon magába foglalja az egyén fizikai egészségét, pszichés állapotát, függetlenségének fokát, társadalmi kapcsolatait, személyes hitét, valamint a környezet lényeges jelenségeihez fűződő viszonyát.” Az életminőség jelentőségének növekedése összefüggésben van a krónikus betegségek gyakorivá válásával és a fejlett társadalmak átlagéletkorának jelentős növekedésével is. A krónikus vénás megbetegések, és fekélyek kezelésének célja a beteg tüneteinek enyhítése, megszüntetése, a panaszok kiújulásának megelőzése, a beteg életminőségének javítása, valamint a további megbetegedések kialakulásának megakadályozása. A kutatás során célul tűzzük ki, a krónikus vénás elégtelenségben és a lábszárfekélyben szenvedő betegek életminőségvizsgálatát, illetve terápiahűségét és a kezelésben használt szerek, segédeszközök hatékonyságának vizsgálatát. Vizsgálatunkhoz hozzátartozik krónikus vénás betegség rutin klinikai gyakorlatban történő ellátásának való feltérképezése, illetve a konzervatív terápia jótékony hatásainak felmérése. Főbb szempontjaink a panaszok gyakorisága a kezelés megkezdését követően, illetve a kezelések hatékonysága, a betegek terápiahűsége és a elégedettsége a kezeléssel kapcsolatban.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )