Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Lajos Botz
A nem kereskedelmi klinikai vizsgálatok innováció menedzsmentje

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmacologycal and Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Lajos Botz
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Az Egyetemeknek vállalkozó egyetemmé kell válniuk, tehát olyan kutatási folyamatokat kell kialakítaniuk, amely képessé teszi őket arra, hogy a társadalmi innovációt szolgálják, valamint ellássák a regionális katalizátor szerepüket. Ezen cél érdekében fejlesztendő terület az orvostudományi alapkutatásoknak, klinikai fejlesztéseknek a hasznosításig történő eljuttatásának felgyorsítása. Hazánkban az egyetemi szempontokon túl a nem szponzorált gyógyszervizsgálatok szerepének fontosságát, számuk növelésének szükségességét támasztja alá az is, hogy a kereskedelmi gyógyszervizsgálatok száma sem növekszik az utóbbi években a korábbi ütemben. A vizsgálóhelyek (kórházak, klinikák) az orvostudományi és humán klinikai vizsgálatok területén csak kisebb fejlesztéseket és szervezeti fejlődést tudnak felmutatni az elmúlt évtizedekben, a gyártókkal és vizsgálatszervezőkkel szemben. A magyar klinikai kutatás helyzetének áttekintése azt mutatja, hogy a nem kereskedelmi vizsgálatok Magyarországon kis számban, és rendszerint egy-egy centrumban történnek. Ennek egyik oka lehet az, hogy nincs működőképes modell az intézményi menedzsmentre vonatkozóan.
A projekt célja, hogy a nem szponzorált klinikai vizsgálatokra kiterjedő általános nemzetközi kitekintéssel megvizsgálja, hogy melyek azok a fejlesztendő területek, melyekkel növelhető lenne a nem szponzorált klinikai vizsgálatok száma, majd a a hazai egyetemi innovációs folyamatok áttekintése, különösen a nem szponzorált klinikai vizsgálatokra vonatkozóan. Ez magában foglalja: (a.) más típusú kutatási eredmények (szellemi termékek) innováció menedzsmentjével való összehasonlítás (más innovációval foglalkozó magyar egyetemek gyakorlatát megvizsgálva).; (b.) a beazonosított területek értékelése magyarországi vizsgálóhelyeknél, (c.) a hazai és helyi nem szponzorált klinikai vizsgálatok (mint pilot projektek) értékelése. A folyamat menedzsmentet tartalmazó munka kiterjed: (a.) a nemzetközi eredmények összegzése és a hazai átültethetőség szempontrendszerének kidolgozása; (b.) innovációs gyakorlat bemutatása a hazai felsőoktatási környezetben; (c.) a gyakorlat és szabályozás bemutatása immáron leszűkítve a nem szponzorált klinikai vizsgálatokra (előnyök, hátrányok).

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )