Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Márta Balaskó
Peptid mediátorok és perifériás idegi afferensek szerepe a láz és a betegség-viselkedés kialakulásában, valamint az éhezési adaptációban: jelentőségük idős korban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Pharmacologycal and Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Márta Balaskó
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A lázas testhőmérséklet-emelkedéshez gyakran anorexia, szomnolencia, apáthia, fokozott fájdalomérzés (allodynia) is társul, amit betegség viselkedésnek (SB) nevezünk. A SB szindrómát a fertőzött gazdatest gyógyulási stratégiája részeként tartják számon, ugyanakkor igen jelentős népegészségügyi problémát is jelent, különösen az idős populációkban. Itt a SB hatékonysága a fertőzések elleni védekezésben gyengül, a láz egyre kisebb lesz, viszont az anorexia jellemzően igen nagyfokú, súlyosbítva ezzel a korral járó testtömeg-vesztést, sarcopeniát (az izomzat 20-40 %-ot elérő csökkenése). A SB egyes elemeinek kialakulásában többféle szervrendszer együttműködése során perifériás (pl. kapszaicin-érzékeny idegei afferensek) és centrális szabályozási mechanizmusok (centrális neuropeptid rendszerek) együttesen vesznek részt. Ezen regulációs mechanizmusok jellegzetes, életkorfüggő eltéréseket mutathatnak. A program célja a lázas és anorexigén mechanizmusok korfüggő eltéréseinek részletes feltárása. Cél a perifériás idegi afferensek [kapszaicin-érzékeny idegi afferensek, tranziens receptor potenciál vanilloid 1 (TRPV1 receptorok) és peptid mediátorok (pl. corticotropin releasing faktor, cholecystokinin, somatostatin)] mechanizmusainak endotoxin vagy gyulladásos citokinek által indukált SB szindrómát, ill. éhezési adaptációt érintő feltérképezése, az öregedéssel járó eltérések feltárása Wistar patkányok, illetve különböző knock-out (KO) egértörzsek (pl. TRPV1KO, SSTR4KO, stb.) különböző korcsoportjaiban. A válaszkészségek elemzése során az oxigén fogyasztást indirekt kalorimeterrel, a hőszabályozási válaszreakciók elemzését a maghőmérséklet és a hőleadás jellemzésére használt farokbőr hőmérséklet regisztrálásával végezzük. A maghőmérséklet, a spontán lokomotor aktivitás és szívfrekvencia cirkadián változásait biotelemetriás (MiniMitter) rendszerben figyeljük meg.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )