Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Guttman
Analitikai módszerfejlesztés az N-glikánok kapilláris elektroforézissel történő elválasztásához

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pannonia
chemistry
Doctoral School of Chemistry and Environmental Sciences

Thesis supervisor: András Guttman
Location of studies (in Hungarian): Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet
Abbreviation of location of studies: MÜKKI


Description of the research topic:

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb fény derült a fehérjékhez kötött N-glikánok jelentőségére és ezen komplex szénhidrát struktúrák immunválaszokban betöltött fontos szerepére (sejt-sejt és sejt-mátrix közti interakciók). A glikánok vizsgálata mára már olyan komoly gazdasági területekre gyakorol jelentős hatást, mint a fehérje alapú gyógyszergyártás (monoklonális antitestek, bioszimilárisok), illetve az egészségügy – pl. biomarker kutatás – a korai diagnosztizáláson keresztül. A glikánok élettani jelentőségét jól reprezentálja, hogy a transzlációs folyamatok során több, mint 650 enzim vesz részt a glikoproteinek végleges szerkezetének kialakításában. A glikánok minőségi és mennyiségi meghatározása komoly kihívásokat tartogat – a bonyolult szerkezetük, biokémiai viselkedésük, kis koncentrációjuk és a biológiai mátrix komplexitása miatt –, így vizsgálatuk több lépcsős, összetett mintaelőkészítési és elválasztási módszerek kidolgozását igényli. A Ph.D. hallgató feladata gyors és robusztus mintaelőkészítési módszerek kidolgozása és vizsgálata, első sorban gyógyszeripari glikoproteinek analízisére kapilláris elektroforézissel. Az optimálandó mintaelőkészítési lépések magukba foglalják a glikánok célzott enzimatikus lehasítását a fehérjékről, azok fluorofór ágenssel való megjelölését, valamint a felesleges jelölőanyagtól való tisztítását. Mindezeken túl, a hallgató feladata az előkészített glikán struktúrák azonosítása további specifikus enzimekkel (exoglikozidáz) történő szekvenálással, valamint tömegspektrometriás csatolás segítségével.

Required language skills: angol
Further requirements: 
A kutatási téma szorosan kapcsolódik a Transzlációs Glikomika Kutatócsoport tevékenységéhez, ahol szerteágazó kutatómunka folyik a bioanalitikai eljárások és eszközök kifejlesztéséhez kapcsolódóan.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-06-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )