Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ferenc Vonderviszt
Róbert Horváth
Jelölésmentes biofizikai módszerek élő sejtes alkalmazásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pannonia
bio, environmental and chemical engineering
Chemical Engineering and Material Sciences Doctoral School

Thesis supervisor: Róbert Horváth
co-supervisor: Ferenc Vonderviszt
Location of studies (in Hungarian): Pannon Egyerem
Abbreviation of location of studies: PE


Description of the research topic:

A nagy áteresztőképességgel rendelkező optikai hullámvezetó alapú bioszenzorok kitünóen alkalmasak élő sejtes folyamatok valós idejü vizsgálatára (adhézió, szignalizáció, nanorészecskék felvétele). A doktori munka célja élő sejtek újszerű biofizikai vizsgálata nanorészecskékkel, fehérjékkel, peptidekkel és különböző glikokálix komponenseket hasító enzimekkel történő kezelés mellett. A bioszenzorokkal nyert adatok értelmezése és összevetése egyéb egyedi sejtes biofizikai módszerek eredményeivel (pl. Holomonitor, FluidFM) is a kutatás részét képezik. Az alkalmazott nagy felbontás, áteresztőképesség és valós idejü mérési lehetőség előre vetíti az élő sejtek kölcsönhatásainak pontosabb leírását, jelentős alkalmazási potenciál mellett (rákkutatás, immunterápia, újszerű implantátum felületek és gyógyszerhordozók kifejlesztései, sejt alapú orvosi tesztek kidolgozása).
A holomonitor egy jelölésmentes, holografikus transzmissziós mikroszkóppal ellátott műszer, amely egyedi sejt felbontással képes élő sejtekről 3 dimenziós képeket készíteni. A referencia és a mintán keresztül haladó lézersugár találkozásával jeleníti meg a holografikus jelet, melynek elemzésével kapjuk meg a sejtekről a 3 dimenziós képet. A méréseinkhez felhasználható holomonitor C02—vel táplált inkubátorba helyezhető, így a sejteket normál fiziológiás körülmények között tudjuk monitorozni. A műszerhez tartozó kiértékeló program segítségével egy vagy több sejt fizikai tulajdonsága követhető nyomon, mint pl. vastagság, terület, térfogat, motilitás, migráció. A biológiai változásokról videofelvétel is megjeleníthetó.
A FluidFM (fluidikai eró-mikroszkópia) egy módosított atomerö mikroszkóp (AFM), amelyet nanofluidikai csatornával és egy külsö nyomásszabályozóval szereltek fel. Segítségével valós időben manipulálhatóak az éló sejtek' adhézió mérés, sejtválogatás, injektálás vagy akár felületi nyomtatás is megvalósítható.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-01-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )