Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Barna Páll-Gergely
Új fajok nyomában: a Charopidae család Új-Kaledóniában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Eötvös Loránd University, Budapest
biology
Doctoral School of Biology

Thesis supervisor: Barna Páll-Gergely
Location of studies (in Hungarian): ATK Növényvédelmi Intézet, Budapest 1022, Herman Ottó út 15.
Abbreviation of location of studies: ATK


Description of the research topic:

"A Biodiverzitás feltárása most sosem volt annyira fontos, mint eddig, hiszen a Föld élővilága a 6. kihalási hullámot éli át az emberi tevékenységnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a taxonómus szakemberek, akik leírják, besorolják és elnevezik a fajokat, egyre kevesebben vannak.
Itt az alkalom, hogy a biológus szakma talán legnagyobb élményét, az új fajok felfedezését átéld, és részese legyél annak a világszerte pár ezer kutatónak, akik dokumentálják az élőlények sokféleségét. A jelen téma egy trópusi sziget, Új-Kaledónia elképesztően gazdag, nagyrészt feltáratlan szárazföldi csigafaunájának legnagyobb családját, a Charopidae családot célozza, és a Párizsi Természettudományi Múzeum (Muséum National d'Histoire Naturelle) projektjébe illeszkedik.
Az elmúlt három évben jelentős mennyiségű anyagot gyűjtöttünk, és ha a járványhelyzet engedi, az elkövetkező két évben is fogunk expedíciókat szervezni Új-Kaledóniába. A begyűjtött példányokat morfológiai (héj és anatómia) és molekuláris módszerekkel fogjuk megvizsgálni, hogy az új fajokat megismerjük, leírjuk, és ami a legfontosabb a szigeten élő fajokat meghatározhatóvá tegyük. Az előzetes adatok szerint több tízre tehető az új fajok száma.
A PhD hallgató feladata az lenne, hogy beletanuljon a morfológiai alapú taxonómia mindennapi gyakorlatába, megtanuljon helyes taxonómiai döntéseket hozni, molekuláris szekvencia adatok alapján filogramokat készíteni és azokat értelmezni. Statisztikai tudás is előny morfometriai vizsgálatok elvégzéséhez.
Olyan jelentkezzen, aki képes egy témában elmélyedni, aprólékos összehasonlító munkát végezni és minden nap hosszasan mikroszkóp előtt ülni.
Alapvető követelmény az angol nyelv magas szintű ismerete, hiszen angolul publikálunk. Egyéb nyelvek (német, francia) ismerete a taxonómiai szakirodalom miatt előny."

Required language skills: angol
Recommended language skills (in Hungarian): német, francia
Further requirements: 
Egyéb nyelvek (német, francia) ismerete a taxonómiai szakirodalom miatt előny.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )