Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Csifcsák
A vizuális tárgyészlelés és kategorizációs folyamatok viselkedéses és elektrofiziológiai vizsgálata gyermek- és felnőttkorban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
educational sciences
Doctoral School of Education

Thesis supervisor: Gábor Csifcsák
Location of studies (in Hungarian): Neveléstudományi intézet
Abbreviation of location of studies: NI


Description of the research topic:

A mai napig számos kérdés merül fel arról, hogy látórendszerünk milyen ingerjellegzetességek alapján képes rendkívül gyorsan és hatékonyan felismerni és kategorizálni környezetünk tárgyait, élőlényeit. Nem világos többek között, hogy e folyamatokat milyen mértékben határozzák meg az ingerben rendelkezésre álló információk (zaj, térbeli frekvenciák), a vizuális kontextus, a feladat jellege (különös tekintettel a kategorizáció szintjére/mélységére), valamint előzetes tapasztalataink. Neveléstudományi szempontból pedig különösen izgalmas, hogy az egyedfejlődés során az idegrendszer érése miként befolyásolja a fenti hatásokat, mindez mennyiben befolyásolja a kategorizációs feladatokban tapasztalható korcsoportok közti különbségeket, amelyek iskoláskorban is fennálló. Jelen téma e kérdések pontosabb feltérképezését tűzi ki célul, különös tekintettel a tárgyészlelés és kategorizáció szempontjából érintett idegi folyamatok időbeli és térbeli jellegzetességeinek vizsgálatára gyermek-és felnőttkorban.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-29

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )