Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Egészség -gazdaságtan, egészségügyi technológiai elemzés, életminőség vizsgálatok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Ágnes Mészáros
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az egészségügy világszerte a gazdaság domináns része. Korunk jellemzője, hogy az egészségügyi költségek robbanásszerűen emelkednek, továbbá, hogy a hatalmas egészségügyi költségekkel nem arányos az elért eredmény.
Célként fogalmazódik meg a költségcsökkentés mind mikro- mind makroszinten. A döntéshozóknak, egészségügyi a szakembereknek nem az olcsó, hanem a jó minőségű és természetesen a költség hatékony egészségügy biztosítás a célja. Hiszen a korlátozott források következtében egy adott eljárásra felhasznált pénzügyi-források már nem teszik lehetővé egy másik eljárás megvalósítását; választani kell tehát, hogy mely egészségügyi eljárásokat illetve szolgáltatásokat lehet és kell előnyben részesíteni és melyeket nem.

Az egészség-gazdaságtan tehát egy olyan alkalmazott tudomány, amelynek célja a szűkös egészségügyi források mellett azok leghatékonyabb felhasználása, az optimális forrás elosztás elősegítése az egészségügyi rendszerekben.
A cél tehát az egészségügy költségeinek racionalizálása, a források legoptimálisabb kihasználást.

Az elemző módszerek között szerepel:
• Költség analízis
• Eredmény analízis
• Teljes körű gazdasági elemzések:
- költség minimalizációs elemzés
- költség hatékonyság elemzés
- költség hasznosság elemzés
- költség haszon elemzés.

A téma célja, hogy betekintést nyújtson az egészségügy, különös tekintettel a gyógyszerügy aktuális közgazdasági kérdéseibe.
A gyakorlati kutató munka megteremti a lehetőségét a bizonyítékokon alapuló szolgáltatás-vásárlásnak, költség-hatékony ellátás nyújtásának.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2022-04-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )