Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
L. Csaba Marton
Kukorica (Zea mays L.) genotípusok élettani, fenotípus és agronómiai vizsgálata a szárazságtűrésre történő szelekció szempontjából

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
plant breeding and botany
Kálmán Kerpely Doctoral School

Thesis supervisor: L. Csaba Marton
Location of studies (in Hungarian): DE MÉK
Abbreviation of location of studies: DEMÉK


Description of the research topic:

Az aszály napjaink legnagyobb károkat okozó abiotikus stressz-hatása a mezőgazdasági termelésben az egész világon. A klímaváltozás következtében Magyarországon is egyre szélsőségesebb időjárás figyelhető meg, aminek következtében fontos, hogy a termesztendő kukoricahibridek ne csak a nyári vízhiányt hanem az egyre gyakoribb késő tavaszi aszályokat is átvészeljék. A nemesítésnek reagálnia kell ezekre a változásokra és olyan megfelelő genotípusokat kell előállítani, amelyek ezek között a körülmények között is megfelelő termésbiztonsággal rendelkeznek. A szárazság-stressz azonban nem csak önmagában jelentkezik a szántóföldeken, hanem a talaj vízhiánya mellé légköri aszály, extrém magas hőmérséklet és intenzív napsugárzás is társul gyakran. Emiatt fontos a nemesítőknek a megfelelő szelekciós módszer kidolgozása melynek során a kukorica élettani, morfológiai és agronómiai tulajdonságait is figyelembe kell venni. A szárazságtűrés szempontjából ilyenek a zöld száron érés (stay green), virágzási idő, virágzási szinkron, vízleadási képesség, fotoszintetikus aktivitás, levélállás, levélmorfológia, levélöregedés, termésmennyiségi, tápanyag- és vízgazdálkodási tulajdonságok. Kutatásaink célja, hogy meghatározzuk, melyek azok a tulajdonságok amelyek a legmeghatározóbbak egy szárazságtűrő genotípus létrehozásában és a későbbi szelekciót segítheti.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-12-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )