Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Katona
Gazdasági folyamatok statisztikai megjelenítése a nemzeti számlákban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
economics
Doctoral School in Economics

Thesis supervisor: Tamás Katona
Location of studies (in Hungarian): Szegedi tudományegyetem Doktori Intézet
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A nemzeti számlák rendszere olyan statisztikai keretrendszer, mely lefedi a teljes gazdaságot, a gazdasági folyamatok mindhárom szintjét – az anyagi (termék, szolgáltatás) folyamatokat, a jövedelem folyamatokat, és a pénzügyi folyamatokat – integrált rendszerbe foglalja. A szektor számlák révén a gazdasági ügyleteket a gazdasági szereplők főbb csoportjaira – vállalkozások, kormányzat, háztartások, külföld – is aggregálja. Fogalmi rendszere időben és nemzetközileg összehasonlítható.
A gazdasági elemzések nem használják ki e részletes statisztikai adatbázis lehetőségeit, általában annak csak egyes elemeit (GDP, GNI, fogyasztás, felhalmozás, külgazdasági egyenleg) használják a gazdasági folyamatok időbeni és nemzetközi összehasonlításához.
A kutatás célja a magyar gazdaság és az Európai Unió (vagy valamelyik tagországa) gazdaságának összehasonlító elemzése a gazdasági válság időszakában a nemzeti számlák teljes mutatókörének felhasználásával.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2022-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )