Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Katona
Gazdasági, társadalmi jelenségek nemzetközi összehasonlítása statisztikai eszközökkel

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
economics
Doctoral School in Economics

Thesis supervisor: Tamás Katona
Location of studies (in Hungarian): Szegedi tudományegyetem Doktori Intézet
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

Gazdasági társadalmi jelenségek nemzetközi összehasonlításakor két korlátozó tényezővel kell számolni. Az egyik az országok eltérő mérete, a másik az értékmutatók eltérő mértékegysége (nemzeti valuták). A statisztika mindkét torzító tényező kiszűréséhez rendelkezik egyszerű eszközökkel. A méretnagyság torzításait az intenzitási viszonyszámokkal (rátákkal, arányszámokkal), az értékmutatók összehasonlíthatóságát a nemzetközi árindexekkel lehet kiszűrni illetve biztosítani.
A gyakorlatban mindkét eszköz használata elterjedt, de a jelenségek összetett jellegéből adódóan, általában több statisztikai mutatóból álló „mutató készletet” használnak a vizsgálatokhoz. Néhány példa az ismertebbek közül: a pénzügyi stabilitás méréséhez a „maastrichti kritériumok”, a társadalmi kirekesztettség és jövedelem szegénység vizsgálatához a „laekeni indikátorok”, a fenntartható fejlődés mutató rendszere.
Az utóbbi években egyre erőteljesebb a felhasználók igénye arra, hogy a mutató-készletek alapján készüljenek olyan indikátorok, melyek egy mutatóban jelenítik meg, integrálják a készletet alkotó mérőszámokban megjelenő értékeket. Több területen is jelentős módszertani munka folyik ilyen együttes mutatók, un. „kompozit indikátorok” kifejlesztésére. (Gazdasági előrejelzések, versenyképesség mérése, kutatási fejlesztési tevékenység intenzitása, Human Development Index, stb.) A módszertani fejlesztés kulcskérdései: az alapmutatók körének kiválasztása, a súlyrendszer meghatározása.
A kutatás célja: egy kiválasztott gazdasági vagy társadalmi jelenség komplex vizsgálatához és nemzetközi, vagy területi összehasonlításához kompozit indikátor kidolgozása, módszertanának dokumentálása, helyességének igazolása a vizsgálat elvégzésével.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2022-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )