Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Krisztina Fehér
Biológiailag fontos ligandum-receptor komplexek molekuláris kölcsönhatásainak és felismerésének vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
chemistry
Doctoral School of Chemistry

Thesis supervisor: Krisztina Fehér
Location of studies (in Hungarian): NMR kutató és szolgáltató laboratórium, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Abbreviation of location of studies: E-27


Description of the research topic:

A molekuláris felismerés fontos szerepet játszik a biológiai folyamatokban és főként másodlagos nem kötő kölcsönhatásokon alapszik. A folyamatban résztvevő részt vevő ligandum és receptor sokféle biológiai kis és makromolekula lehet, úgymint fehérje-DNS vagy RNS, fehérje-szénhidrát, fehérje és kis molekula, de kiterjedhet szilárd vagy folyadék fázisú felületek, például lipidek vagy nanorészecskék felismerésére is, amelyek gyógyszerhordozóként funkcionálnak terápiás készítményekben.
A kutatás során molekula modellezési és bioinformatikai módszereket használunk, úgymint dokkolás, homológia modellezés, klasszikus és javított mintavételezésű molekula dinamika, amelyeket NMR spektroszkópiai vizsgálatokkal egészítünk ki. Többféle ligandumot, receptort és hordozót is vizsgálunk, így például szénhidrát ligadumokat, amelyek trombózis vagy rák elleni hatással rendelkeznek vagy immun modulátor szénhidrát konjugátumokat illetve nukleinsav alapú adjuvánsokat.
A kutatás több nemzetközi interdiszciplináris együttműködés része, amelyben több egymást kiegészítő szakértelemmel rendelkező kutatócsoport vesz részt. A molekuláris felismerésért felelős receptor-ligandum kölcsönhatások atomi szintű vizsgálata kiemelkedően fontos információkat nyújt a szerkezet-hatás összefüggések felderítéséhez és ezáltal új terápiás készítmények kifejlesztéséhez.

Required language skills: Angol alap szintű
Further requirements: 
érdeklődés biológiai rendszerek és gyógyszerfejlesztés iránt

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-08-10

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )