Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Benyó
Physiological and pathophysiological functions of lipid mediators in the cardiovascular system.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Benyó
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Azok a vaszkuláris szabályozó mechanizmusok, melyek élettani körülmények között megfelelően biztosítják a normális szöveti perfúziót, patológiás állapotokban rendkívül komplex változásokon mennek keresztül. Kutatásaink célja a fiziológiás szabályozási mechanizmusok megértése, valamint kórélettani körülmények között bekövetkező változásaik minél részletesebb feltérképezése.
Az utóbbi évtizedben rohamosan szaporodtak ismereteink a foszfolipidekből képződő biológiai mediátorok közül a szfingozin-1-foszfát (S1P) és a lizofoszfatidsav (LPA) élettani és kórélettani szerepéről. E mediátorok több receptora is megtalálható az endotheliumban ill. az érsimaizomban és úgy tűnik, hogy jelentős szerepet játszanak különböző élettani és orvosi szempontból egyaránt fontos érfunkció (értónus, permeabilitás, érképződés, simaizom-proliferáció, stb.) szabályozásában. Ezek közül elsősorban az értónusra gyakorolt hatásokat és az őket közvetítő jelátviteli folyamatokat vizsgáljuk.
A thromboxán A2 (TXA2) a vérkeringési rendszer és ezen belül is az agyi érrendszer egyik legpotensebb vazokonstriktor mediátora. A TXA2 simaizom-hatásait G-fehérjéhez kapcsolt sejtfelszíni receptorok közvetítik. Mivel a TXA2 igen erős, tónusos kontrakciót képes kiváltani az agyi ereken, feltételezhető, hogy szerepet játszik az agyi vazospazmus kialakulásában szubaracnoideális vérzés, iszkémiás stroke vagy agyi trauma után. Kutatásainkban azt vizsgáljuk a szisztémás és az agyi erek simaizomzatában, hogy milyen jelátviteli folyamatok közvetítik a TXA2 hatásait fiziológiás körülmények között, és hogyan változnak meg e mechanizmusok az előbbiekben felsorolt kórállapotokban.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-07-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )