Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Benyó
Molecular mechanisms of the regulation of angiogenesis and vascular permeability in malignant tumors

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Benyó
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A rákos megbetegedések elleni küzdelem a hatalmas erőfeszítések ellenére sem hozta még meg a kívánt eredményeket. A tumorbiológia és a kardiovaszkuláris kutatások két ponton is szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik ilyen témakör az angiogenezis kérdése, aminek jelentőségét jól mutatja a folyamat gátlásán keresztül ható onkoterápiás gyógyszerek széles körű elterjedése. A másik kapcsolódási pont a metasztázis-képződés folyamata, amiben igen fontos szerepet játszanak a primer tumorban, ill. az áttétek kialakulásának helyén kialakuló érpermeabilitás-változások.
Az utóbbi évtizedben rohamosan szaporodtak ismereteink a foszfolipidekből képződő biológiai mediátorok közül a szfingozin-1-foszfát (S1P) és a lizofoszfatidsav (LPA) élettani és kórélettani szerepéről és nyilvánvalóvá vált jelentőségük mind az angiogenezis, mind pedig az érpermeabilitás szabályozásában. E mediátorok több receptora is megtalálható az érfal különböző sejtjeiben és a környező fibroblastokban valamint a tumorsejtekben. Emellett az is ismert, hogy a tumorsejtek képesek saját maguk is S1P-t és LPA-t termelni, valamint ezen mediátorok vérlemezkékből történő felszabadulását indukálni. A kutatási téma elsősorban ezen mediátorok angiogenezisre és érpermeabilitásra kifejtett hatásainak és az ezeket közvetítő jelátviteli folyamatoknak a molekuláris szintű megismerésére irányul állatkísérletes tumor-modellekben.


Deadline for application: 2021-07-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )