Thesis supervisor: Éva Stefanovitsné Bányai
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola, 1118 Budapest Villányi út 29-43. Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A munka során olyan élelmiszeripari minták és különböző táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának meghatározása a cél, egy fotokemilumineszcencia elvén működű készülékkel, valamint az eddigi ismert módszerekkel is. A műszer segítségével az összes víz- és zsíroldékony antioxidáns mellett, meghatározható a szuperoxid dizmutáz enzim aktivitása is. A mérések további célja az, hogy megállapítható legyen, hogy a különböző frakciók esetén a minta előkészítés (extrakció hatásfoka stb.), a homogenizálás, a mátrixhatás, stb., hogyan befolysásolják az eredményeket. A végső cél egy rutinszerűen alkalmazható technika kidolgozása, mely az élelmiszeripari minták esetében alkalmazható lehetne. További cél, annak kidedítése, hogy HPLC-vel meghatározott flavonoid összetételen belül mely komponensek azok, amelyek döntő mértékben tehetők felelőssé az antioxidáns kapacitásért.