Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Biomarkers in inflammation

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Barna Vásárhelyi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A gyulladás komplex reakció, melyben a szervezetben több kompartment (endothelsejtek, immunsejtek, thrombocyták) vesz rész. A kompartmentek közötti kapcsolatot citokinek és egyéb gyulladásos vegyületek biztosítják, melyek szintje a gyulladás folyamata alatt dinamikusan változik.
A vegyületek vizsgálatára, a gyulladásos válaszreakció jellemzésére számos új teszt áll rendelkezésre, melyek esetében azonban egyelőre nem ismert, milyen mértékben segítik a klinikai döntéshozatalt. A PhD téma célkitűzése, hogy ezeket a teszteket a klinikus partnerekkel fenntartott szoros együttműködés során különböző betegcsoportokból vett vérmintákon végezzük.
A PhD téma során kiemelten foglalkozunk az alábbi területekkel:
(1) új áramlási citometriás módszerek kidolgozása és bevezetése, mellyel lehetővé válik a T-sejtekben az aspecifikus aktiváció eredményeként jelentkező intracelluláris folyamatok monitorozása és összehasonlítása. Ilyen folyamat az intracelluláris szabad kalciumszint, a membránpotenciál, a mitokondrium-membrán potenciál, valamint az intracelluláris nitrogén- monoxid és szabad gyök szintek változása;
(2) mikropartikulum generáció gyulladásos stimulusok hatására;
(3) hemosztázis rendszer működésének megváltozása;
(4) szérum gyulladásos biomarkerek monitorozása;
(5) gyulladásos válaszreakciót befolyásoló tényezők (gyógyszeres kezelés, endokrin milieu).
A kapott eredményeket az egyéb laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel, a diagnózissal és a progresszióval vetjük össze, illetve vizsgáljuk, hogy a tesztek alkalmasak-e a kezelésre adott válasz predikciójára.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )