Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Varga
Emberi nyálmirigy modell az epitheliális differenciálódás molekuláris mechanizmusainak tanulmányozására és a génbejuttatási technikák kifejlesztésére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Varga
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Orálbiológiai Tanszék
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A szájüregi tumorok, amelyek magukban foglalják a nyálmirigy tumorokat is, jelenleg a negyedik helyen állnak hazánkban a daganatos halálozások okai között, évente mintegy 2000 áldozatot szedve. Ezzel az előfordulási gyakorisággal hazánk sajnálatos módon „világelső”. A nyálmirigyek másik népegészségügyi szempontból jelentős kóros érintettsége a xerostomia, a mirigyszövet acináris parenchimájának szerkezeti és funkcionális destrukciója, amely leggyakrabban Sjögren syndroma és terápiás radioaktív besugárzás következtében alakul ki. A nyálmirigyek kialakulását, fejlődését és működésének szabályozását alakító mechanizmusok molekuláris szintű megismerésére van szükség ahhoz, hogy ezeket a kórfolyamatokat megérthessük.

Vizsgálataink célja emberi nyálmirigy modell létrehozása és jellemzése in vitro körülmények között. Ennek során primer kultúrát formálunk szubmandibuláris mirigy izolált sejtjeiből és megfelelő körülményeket teremtünk ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális monolayer létrejöttéhez. Vizsgálati rendszerünk lehetőséget ad a transzcelluláris epitheliális elektrolit- és víztranszport tanulmányozására. Ezen felül lehetőséget ad új génterápiás eljárások kidolgozására, és a nyálmirigy diszfunkciók korrekciójához szükséges célgének azonosítására.

Vizsgálataink során műtéti anyagból nyert emberi szubmandibuláris nyálmirigyszövetből primer sejtkultúra készítés, majd a ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális struktúrák létrehozása Tanulmányozzuk a sejtek morfológiájának és génexpressziós mintázatának változását a ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális struktúrák kialakulása során. A transzcelluláris elektrolit-szekréció és az intracelluláris pH szabályozásában szerepet játszó ioncsatornák és transzporterek expressziós mintázatának vizsgálata mellett vektoriális elektrolit- és vízszekréció és intracelluláris pH reguláció folyamatában szerepet játszó transzporterek funkcionális vizsgálatát végezzük el sejtélettani tesztrendszerek alkalmazásával. Végül, de nem utolsósorban a tenyésztett nyálmirigysejteket genetikailag módosítjuk a transzportfolyamatok megváltoztatására adenovirális génbevitellel, illetve a génexpressziót szelektív gátljuk siRNS technológia alkalmazásával, a nyálmirigy diszfunkciók korrekciójához szükséges célgének azonosítására.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )