Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Vályi-Nagy
A malignus lymphomák etiológiája, patogenezise és innovatív kezelése (kórokozók szerepe))

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: István Vályi-Nagy
Location of studies (in Hungarian): Egyesített Szent László és Szent István Kórház
Abbreviation of location of studies: ESZL


Description of the research topic:

A DNS nukleinsavat tartalmazó herpesvirusok az emberben egész életre szóló fertőzést okoznak, ami azt jelenti, hogy a fertőzött állapot a halálig fennáll, a virustól a gazdaszervezet nem képes megszabadulni. Latens formában – olykor csak igen alacsony számban - a kórokozók a szervezetben mindíg jelen vannak, reaktiválódásuk tünetekkel járó betegséghez ill. elváltozások megjelenéséhez vezet. A csoportba tartozó kórokozók etiológiai és patogenetikai szerepére a különböző malignus lymphomákban számos direkt és indirekt bizonyítékkal rendelkezünk.

Bizonyosra vehető az Epstein-Barr virus (EBV) kóroki szerepe a Burkitt lymphomában(BL), a klasszikus Hodgkin kórban (HD) és a poszt-transzplantációs lymphoproliferativ betegségekben (PTLD). A PTLD reverzibilis volta alátámasztja azt is, hogy az EBV által okozott lymphoid proliferáció – legalábbis kezdetben - nem valódi tumoros, hanem polyclonalis természetű, a nagy dózisú transzplantációs immunszuppresszió megszüntetése után a sejtek proliferációja is abbamarad. A polyclonalis folyamatból a valódi monoclonalis (daganatos) sejtszaporulatba való átmenet komplex mechanizmusnak a részletei még távolról sem tisztázottak. Polyclonalis betegségnek tekintjük a Mononucleosis infectiosat (MI) is. A betegség ugyan magától elmúlik, de az anamnesisben MI-vel rendelkezőkben a malignus lymphomák későbbi halmozódását írták le.

Szintén bizonyosra vehető az un. Kaposi-sarcoma herpesvirus (HHV-8) kóroki szerepe magában a névadó Kaposi-sarcomában (KS), valamint egyes, ritkán előforduló lymphoproliferativ betegségekben, mint a Castleman-lymphoma (CL) és a testüregi lympomák (body cavity based lymphoma, BCBL, primary effusion lymphoma). Világszerte számos munkacsoport – köztük a miénk is – kutatja a HHV-8 etiológiai és patogenetikai szerepét a monoclonalis gammopathiákban (MG), köztük a myeloma multiplexben. A központi idegrendszert érintő primaer malignus lymphomák száma Európában és az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik és egyre több adat szól a HHV-8 kóroki szerepe mellett.

Számos új adat utal arra, hogy a HHV-6 – a banális gyermekbetegséget, az exanthema subitumot okozó virus – a dendritikus sejteket is megtámadja és a lyticus csontléziókkal járó, felnőttben ritkán előforduló Langerhans-sejt histiocytosis (LCC) kialakulásához vezethet.

Az onkogén herpesvirusoknak sok közös tulajdonsága közül kiemeljük az életen át tartó latenciát, az immnuszuppressziót kísérő reaktiválódást, az immunsejtek megfertőzését és egyes formákban a csontok osteclast rendszerének lyticus csontléziók kialakulásához vezető aktiválását.

A kutatások fő irányai: Az egyes virusok kóroki szerepének bizonyítása, a kóroki szerepkör szubcelluláris mechanizmusának tisztázása, a nagyfokú morbiditást okozó csontbetegség terápiás befolyásolásának lehetőségei, valamint az antivirális kemoterápia hatásának a vizsgálata.

A kutatásokhoz szükséges beteganyag hátteret az ország legnagyobb hematológiai és őssejt transzplantációs osztálya biztosítja. A cito- és molekuláris genetikai vizsgálatokat az Országos Gyógyintézeti Központból kivált, jelenleg számos más országos intézethez ill. intézményhez tartozó laboratóriumokban, valamint az Országos Epidemiológiai Központ Virus Főosztályán végezzük.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )