Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A vese iszkémiás károsodásának molekuláris biológiai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ádám Vannay
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az intenzív betegellátásban bekövetkezett fejlődés ellenére az akut veseelégtelenség (ARF) mortalitása az utóbbi évtizedekben sem csökkent számottevően, mortalitása jelenleg is eléri az 50%-ot. Az ARF leggyakoribb oka az iszkémiás/reperfúziós (I/R) károsodás.
Kutatócsoportunk az elmúlt években a vese I/R-os károsodás pathomechanizmusának molekuláris biológiai szintű vizsgálatával foglalkozott.
Eddigi munkánk folytatásaként jelenleg a vese I/R károsodások pathofiziologiai folyamatainak komplex, rendszerbiológiai szintű megértésére törekszünk.
Törekvésünket indokolja a vese I/R károsodás gyakorisága és a már kialakult vesekárosodás kapcsán fellépő klinikai, kezelési nehézségek. Kísérleteink fontosságát kiemeli, hogy maga az I/R folyamat nem csak a vese hanem számos egyéb szerv (szív, agy, bél, izom stb…) súlyos károsodását is okozhatja ezért eredményeink más szervek pathológiás folyamatainak valamint a transzplantáció és a tumorok biológiának jobb megértését is elősegíti.
A vizsgálatainktól reméljük, hogy 1) megkapjuk a vese I/R karosodás pathomechanizmusának jelenleg elérhető legteljesebb molekulatérképét, 2) új molekulák kerülhetnek a kutatók látókörébe, melyek további kutatásoknak kulcselemeivé válhatnak, 3) eddig ismeretlen fehérjékre bukkanhatunk.
Munkánkkal a vese I/R károsodás mechanizmusának minél teljesebb megértésére törekszünk.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )